در شمالی ترین قسمت استان
اردبیل دشت زیبایی به نام دشت مغان قرار دارد که بخش بزرگی از آن در جمهوری آذربایجان است و سه شهر گرمی، بیله سوار و پارس آباد این دشت را تشکیل داده اند. ساکنان قدیمی دشت مغان 32 طایفه داشته که اغلب آنها مردمانی از
عشایر بودهاند، به همین دلیل این مکان یکی از قطب های مهم کشاورزی و دامپروری ایران محسوب می شود و انواع غلات، حبوبات و علوفه در آن یافت می شود. هلو، شلیل، انجیر، هندوانه، ذرت، گندم، نخود، زیتون، پنبه، سویا نیز از محصولات کشاورزی آن می باشند. تالاب های دشت مغان زیستگاه انواع پرندگان مثل پلیکان خاکستری، اردک چشم طلایی، اردک تاجدار و مرکوس سفید می باشند.
به طور کلی دشت مغان سه قسمت کوهستانی، کوهپایه ای و جلگه ای دارد. بخش کوهستانی شامل ارتفاعات غرب، جنوب غرب و جنوب دشت است و دهستان قشلاق شمالی، دهستان قشلاق غربی، بخش مرکزی و قسمت هایی از اصلان دوز جزء این بخش می باشند. بخش کوهپایه ای شامل زمین های متصل به کوهستان تا نزدیک جلگه هستند که کمتر از 100 متر ارتفاع دارند. بخش جلگه ای نیز شامل شمال دشت تا سواحل رود ارس است که شیب بسیار کمی دارند و جمعیت زیادی هم در آن زندگی می کنند این قسمت را دشت همیشه بهار ایران نیز می نامند.
منطقه مغان آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی ارزشمندی دارد که از آن جمله، قلعه اولتان مغان، برج قارلوجا، پل تاریخی خمارلو مغان، زیستگاه خروسلوی مغان، زیستگاه آقابابا، تپه خرمن، تپه نادر اصلاندوز، زیستگاه حسن دره سی، دریاچه سد شهرک مغان، سواحل زیبای آراز چایی (رود ارس) و جنگلهای مغان را می توان نام برد. در میان شهرها و روستاهای دشت مغان پارس آباد شهرستان گرمی قدمت بسیار زیاد و آثار و کشفیات متعددی دارد.