آتشکده آمل

استان مازندران، شهرستان آمل، خیابان شهید بهشتی، اندیشه ۴۹
معرفی

آتشکده آمل که با نام بقعه شمس آل رسول نیز شناخته می شود یکی از بناهای دوره ساسانی در شهرستان آمل و در محله پائین بازار واقع شده است. این بنا با توجه به ویژگی‌های خاص معماری از بناهای قرن نهم هجری قمری به شمار می رود و در مقایسه با سایر برج‌های آن زمان از وسعت قابل ملاحظه‌ای برخوردار است. در زمان ساسانیان بازار آمل و دژ ساسانی و آتشکده درمنطقه آمل قدیم معروف به عوام کوی بنا شد و بعد از حمله اعراب دژ ساسانی به کلی از بین رفت و فقط آتشکده و بازار باستانی آمل به جای ماند.



ساختمان آتشکده دارای بدنه چهار گوشه و گنبد مخروطی شکل است و تزیینات به کار رفته در بنا، طاق و قوس و قرنیس‌های آجری و کاشیکاری در قسمت فوقانی است. گفته می شود که گنبد این بنا ۲ پوش بوده  که در اثر زلزله و پدیده فرسایش از بین رفته اند، اما در دهه های اخیر مجددا بازسازی شده است. مهمترین ویژگی در معماری آتشکده آمل، استفاده از آجرهایی با ابعاد و اندازه های گوناگون است؛ به طوری که  با توجه به ناموزون بودن آجرها، شکل گنبدی مدور با مخروطی یکدست را بوجود آورده است. پیکر شمس آل رسول محمد بن محمود آملی با نام کامل شمس الدین محمد بن محمود آملی از دانشمندان و پزشکان شهیر ایرانی در داخل آتشکده به خاک سپرده شده است.



بازار قدیمی آمل از دیگر بناهای به جا مانده از دوره ساسانیان است که همچنان ارتباط خود را با محلات مسکونی مجاور حفظ کرده‌ و به عنوان مرکز تجمع و داد و ستد مردم، دارای عملکردی ممتاز می باشد. ساختار فضایی، عناصر معماری و کالاهای صنایع دستی و محصولات بومی و مساجد و خانه‌های تاریخی آن از جاذبه‌های بازار به شمار می روند. از دیگر مکان ها و جاذبه های دیدنی شهر آمل می توان به موزه تاریخ آمل، پل دوازده چشمه، مجموعه کاسپین پارت، غارهای دستکند یا دخمه سنگی کافر کلی، پارک جنگلی میرزا کوچک خان، پارک دهکده طلایی اشاره کرد.      


مشاهده بیشتر
مشخصات
استان مازندران
شهر آمل
آدرس استان مازندران، شهرستان آمل، خیابان شهید بهشتی، اندیشه 49
دسته‌بندی تاریخی
ثبت ملی ایران
سال ساخت (قدمت) قرن نهم هجری قمری
ورودی (بلیط) رایگان
مشاهده بیشتر
امکانات و ویژگی ها
پوشش اینترنت 4G
رستوران
دسترسی به وسایل نقلیه عمومی
مشاهده بیشتر
روی نقشه
برنامه های سفر مرتبط
برنامه سفر 3 روزه به رامسر
جاذبه های مرتبط
بلوار معلم رامسر مازندران رامسر
پل محمد حسن خان مازندران بابل
موزه ننه مکرمه مازندران بابل
آبشار گزو مازندران شیرگاه
سایت موزه گوهرتپه مازندران بهشهر
تجربه سفر
ارسال نظر
مشاهده نظرات بیشتر
{{-name-}}
امتیاز: {{-score-}}/۱۰
{{-date-}}
{{-title-}}
{{-text-}}