تنگه چاهکوه یکی از عجایب هفت گانه قشم در استان هرمزگان و یکی از سایتهای اصلی ژئوپارک قشم میباشد که در 70 کیلوکتری جزیره زیبای قشم در منطقهای به اسم شهاب و در نزدیکی روستای چاهوی شرقی قرار دارد. ژئوپارک به منطقهای گفته میشود که چند پدیده زمینشناسی، طبیعی، زیستی و فرهنگی شاخص در آن منطقه وجود داشته باشد. ژئوپارک قشم، اولین و تنها ژئوپارک در خاورمیانه است که سال 2006 در شبکه جهانی ژئوپارکها به ثبت یونسکو رسید. علت نام گذاری این منطقه به تنگه چاهکوه، وجود چاههای طبیعی آب و چهار چاه مصنوعی که توسط ساکنین منطقه برای جمعآوری آب شیرین حفر شده، میباشد.
در واقع تنگه چاهکوه در اثر شکستگی بخش بزرگی از کوه به دلیل قرارگرفتن روی یک گسل به وجود آمده که وقوع آن میلیونها سال طول کشیده است. این تنگه از دو دره عمود برهم به عمق 100 متر تشکیل شده و دارای شیارها، خطوط فرسایش موازی و حفرههای کروی بر دیوارههای خود و همچنین جویهای سنگی در کف دره میباشد و نمایی بسیار زیبا ایجاد کرده که چشم هر بیننده ای را خیره می کند. همه این اشکال زیبا به دلیل فرسایش بر اثر بارانهای سیل آسا و بادهای شدید در طی میلیونها سال به وجود آمده است.
پوشش گیاهی منطقه چاهکوه مناسب با آب و هوای بیابانی و استوایی و بیشتر از نوع درخت و درختچه پراکنده، خار و گیاهان بیابانی است. به دلیل گرم و شرجی بودن هوای جزیره در فصل های گرم سال، بهترین زمان سفر به این منطقه فصلهای پاییز و زمستان است. طبقهها و لایههای تنگه چاهکوه به دلیل رسوبی بودن و فرسایش زیاد و عمقی، بسیار حساس و شکننده هستند و حتی ممکن است لایه ای که در ظاهر مقاوم است در زیر کاملا فرسوده و خالی باشد، بنابراین هنگام راه رفتن در این دره باید احتیاط کنید.