جزیره لاوان سومین جزیره بزرگ استان هرمزگان بعد از قشم و کیش و یکی از جزایر مهم و استراتژیک خلیج فارس میباشد و ذخایر نفتی بالایی دارد، به همین دلیل بخش زیادی از آن تحت تصرف سازمانهای دولتی است و برای گردشگران بخش محدودی وجود دارد. این جزیره 81 کیلومتر مربع مساحت و 2000 نفر جمعیت دارد و بین بندر مقام، جزیره شیدور (مارو) و ساحل نخیلوه در آبهای خلیج فارس قرار گرفته است. فاصلهٔ این جزیره تا بندر عسلویه 117 کیلومتر و تا بندر لنگه 147 کیلومتر است. ریشه کلمه لاوان عربی است و از دو قسمت لاو (سفید) و وان (نگهبان و محافظ) تشکیل شده است و به معنی نگهبان آب قنات میباشد.
در گذشته متداولترین فعالیت اقتصادی ساکنین جزیره صید مروارید بوده و به همین دلیل به این جزیره، مروارید پنهان خلیج فارس میگفتند؛ علاوه بر صید مروارید مردم این جزیره ماهیگیری هم میکردند. اما امروزه به دلیل وجود منابع عظیم نفتی و فعالیتهای شرکت ملی نفت، اقتصاد جزیره رونق فراوانی گرفته و بیشتر ساکنین جزیره در شرکت نفت لاوان مشغول به کار هستند. این جزیره دارای سواحل بکر و شگفت انگیزی است که از جمله آنها می توان به سواحل مرجانی، سواحل صخرهای و سواحل شنی اشاره کرد. یکی از زیباترین جاذبههای حیات وحش این جزیره، تخمگذاری لاکپشتهای پوزهعقابی از اواسط اسفند تا اوایل مرداد در سواحل شنی جزیره لاوان میباشد.
لاوان گونههای جانوری زیادی ندارد، گوسفندان وحشی و جبیر (نوعی آهو) تنها گونههای حیات وحش در این جزیره هستند. یکی دیگر از جاذبههای این جزیره بازار سنتی آن است که در این بازار میتوانید انواع صنایع دستی حصیری، ظروف سفالی، صنایع دستی دریایی و انواع لباسهای سنتی جنوب که هنر دست مردم محلی و بومی منطقه است را ببینید. لاوان دارای فرودگاه است و میتوانید با هواپیما به لاوان سفر کنید همچنین میتوان از طریق بندر مقام و با قایق به این جزیره زیبا رفت. آب و هوای جزیره در نیمه اول سال گرم و مرطوب میباشد و بهترین زمان سفر به این جزیره نیمه دوم سال است. در این جزیره امکانات رفاهی و سوئیت برای اقامت مسافران وجود دارد.