دروازه ارگ در استان سمنان و در تقاطع خیابان طالقانی و خیابان شیخ فضلالله نوری در مرکز شهر سمنان واقع شده است. این سازه درواقع دروازه شمالی و تنها باقی مانده ارگ سمنان می باشد. امروزه از مجموعه ارگ دولتی کهن سمنان چیزی باقی نماندهاست؛ زیرا در زمان رضا شاه به هنگام ساخت و ساز خیابانها و بناهای نو، تمامی این مجموعه، به جز دروازه شمالی آن تخریب گردیده است. ساخت این دروازه به زمان ناصرالدین شاه برمی گردد زمانی که شاه به قصد سفر به مشهد در میان راه در سمنان توقف میکند و مدت ۳ روز در این ارگ اقامت میکند و به دلیل اینکه در قسمت شمالی این ارگ دروازهای وجود نداشته است دستور ساخت آن را میدهد.
دروازه ارگ دارای دو ورودی شمالی و جنوبی می باشد، که ورودی شمالی با نمای آجری ارتفاعی بیش از ۷ متر دارد و دارای درب ورودی از جنس الوار قطور با گل میخهای آهنی می باشد که به تبعیت از زمان های گذشته در هنگام شب بسته می شود. یکی از برجسته ترین ویژگی های این دروازه سر دری است که بر روی کاشی های هفت رنگش، نبرد تاریخی رستم و دیو سپید نقش بسته است. همچنین بر روی دیوارهای دو طرف دروازه شمالی نقشی از سربازان زمان قاجار به همراه تصویر شیر و خورشید با هنرمندی کاشیکاری شده است. نمای جنوبی کاملا به صورت قرینه با ورودی شمالی قرار گرفته و دو اتاق دارد که در دو سمت به صورت قرینه جای گرفته اند و در جلوی آن ها ایوان هایی به چشم می خورد.
چیزی که درنگاه کردن به این دروازه شما را مجذوب میکند خط نستعلیقی است که بر سر در نیم دایره شکلی بر بالای ورودی دروازه نوشته شده است. کتیبه های این بنا هنر دست هنرمند معروف سمنانی در دوره قاجار یعنی «سید محمد باقر طباطبایى سمنانى» می باشند. جاذبه های اطراف این بنا شامل: موزه تاریخ شهر سمنان، عمارت باغ امیر، خانه طاهری، قلعه پاچنار، موزه گرمابه پهنه و موزه مهرو سکه کومش می باشد که می توانیدازآنها نیز دیدن کنید.
منبع عکس ها: semnan_tourism@