دروازه قرآن

استان فارس، شهر شیراز، ورودی شیراز از سمت مرودشت
معرفی

دروازه قرآن یکی از دروازه‌های به جای مانده از دوره‌های قدیم در شیراز است و امروزه از آثار تاریخی و دیدنی این شهر به حساب می‌آید. دروازه قرآن در شمال شرقی شهر شیراز، در تنگه الله اکبر میان کوه چهل‌ مقام و باباکوهی جای گرفته و در خروجی شیراز به‌ سمت شهر مرودشت قرار دارد. این دروازه در زمان عضدالدوله دیلمی از سنگ و ساروج ساخته شد و قرآنی در آن جای دادند تا مسافران با گذر از زیر آن متبرک شوند. با گذر زمان این طاق رو به خرابی رفت، و به همین دلیل کریم‌خان زند دروازه را بازسازی کرد.



همچنین برای آن اتاقکی ویژه ساخت و دو جلد قرآن در آن قرار داد که به قرآن هفده من معروف است. دلیل این نام‌گذاری وزن و بزرگی این قرآن‌هاست که اکنون در موزه پارس شیراز نگهداری می شوند. این طاق، دارای یک دهنه ی بزرگ در میان، و دو دهنه ی کوچک در دو طرف می باشد. راه پله ی ورود به اتاق بالای دروازه در دهنه ی غربی و در مقابل آن یعنی دهنه ی شرقی آرامگاه سازنده ی این دروازه، شادروان ایگار قرار دارد. آیاتی از قرآن را نیز به خط ثلث و نسخ دورتادور دروازه نگاشته اند.



در پیشانی شمالی طاق آیه ۹ سوره اسرا، بر پیشانی جنوبی و سمت شهر شیراز، آیه ۸۸ سوره اسرا و در گوشه غربی طاق، آیه ۹ سوره حجر نوشته شده ‌است. در میان دروازه هایی که در ایران وجود داشته و دارد، دروازه قرآن شیراز، هم از نظر قدمت و هم از دیدگاه شهرت عمومی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در دهه‌ی پیش محوطه سازی شایانی برای زیباسازی اطراف آن انجام شده و هم چنین میدانی بزرگ در جنوب دروازه نیز ساخته شده است. تنگ الله اکبر و دروازه ی قرآن یکی از گردش گاه های همیشگی مردم شیراز و مسافران تازه وارد به این شهر است.


مشاهده بیشتر
مشخصات
نوع آب و هوا خشک
استان فارس
شهر شیراز
آدرس استان فارس، شهر شیراز، ورودی شیراز از سمت مرودشت
دسته‌بندی تاریخی
ثبت ملی ایران
ورودی (بلیط) رایگان
مشاهده بیشتر
روی نقشه
برنامه های سفر مرتبط
برنامه سفر 4 روزه به شیراز
برنامه سفر 3 روزه به شیراز
جاذبه های مرتبط
مسجد نصیرالملک فارس شیراز
باغ جهان نما فارس شیراز
مسجد جامع عتیق شیراز فارس شیراز
مدرسه خان فارس شیراز
باغ دلگشا فارس شیراز
تجربه سفر
ارسال نظر
مشاهده نظرات بیشتر
{{-name-}}
امتیاز: {{-score-}}/۱۰
{{-date-}}
{{-title-}}
{{-text-}}