سرای مشیر

استان فارس، شهر شیراز، تقاطع خیابان لطفعلی خان زند و طالقانی، به سمت بازار وکیل شیراز
معرفی

سرای مشیر یا سرای گلشن از بازارهای قدیمی شهر شیراز است و در تقاطع خیابان لطفعلی خان زند و طالقانی، به‌ سمت بازار وکیل قرار دارد. قدمت سرای مشیر به زمان سلطنت فتحعلی شاه قاجار بازمی‌گردد. این سرا در زمان فتحعلی شاه و به دستور ابوالحسن خان مشیرالملک، وزیر آن زمان درست شده است. سرای مشیر دارای دو طبقه است که کف پوش طبقه اول از قلوه سنگ و طبقه دوم از سنگ و آجر ساخته شده است.از نظر معماری سرای مشیر شباهت زیادی به بازار وکیل دارد اما نکته‌ای که بازار مشیر را از بازار وکیل متمایز می‌کند، حیاط آن است که در وسط بنایی هشتی قرار گرفته و با وجود حوضی در وسط حیاط درکنار درختان نارنج  خودنمایی می‌کند. 



سر در ورودی سرای مشیر، دارای دو طبقه کاشی کاری شده است و در بالای آن نیز، به جهت نورگیری حجره های طبقه دوم سرا، پنجره ای مشبک از آجر قرار گرفته است. در ورودی چوبی بزرگی در قسمت ورودی بازار به هشتی قرار دارد و  بازار مشیر توسط هشتی به بازار نومشیر متصل می‌شود. این هشتی دارای سقفی مرتفع بوده و بر فراز آن، گنبد کم‌خیز نسبتا بزرگی وجود دارد که روی آن یک بادگیر چند وجهی واقع شده است. سرای مشیر سال ۱۳۴۸ مرمت و بازسازی شد تا زیبایی های معماری آن دوباره به همان شکوه سابق برگردد. در زمان مرمت حوضچه ای که در وسط بازار بود به شکل چایخانه در آمد و اتاق های بازار هم به جایی برای نمایش هنرهای دستی محلی فارس اختصاص یافت و بعدها به سرای هنر معروف شد.



هم‌اکنون بالای سر درب ورودی اصلی سرای مشیر یا سرای گلشن سنگی نصب شده است که متن وقف‌نامه را روی آن نوشته‌ شده که تاریخ آن رمضان سال ۱۲۸۸ هجری قمری را نشان می‌دهد. در این بنا کلیه سقف‌ها به‌شکل طاق ضربی و بدون به کار بردن الوار ساخته شده‌اند که از ویژگی های منحصر به فرد این مکان می باشد. سرای مشیر به‌ دلیل واقع بودن در محور شاه چراغ به‌ سمت بازار وکیل که یکی از مکان‌های مهم گردشگری شیراز است و به‌دلیل ساختمان زیبای بنا و حیاط بزرگ و دلگشایی که در میان این بنا واقع شده، از دیرباز مقصد مهمی برای بازدید گردشگران داخلی و خارجی بوده است. این مکان به عنوان مرکزی مهم در عرضه صنایع دستی در سطح شیراز و حتی استان فارس به شمار می رود. از جمله صنایعی که در این مکان فعالیت دارند می‌توان به خاتم‌سازی، معرق، حکاکی، قلم‌زنی، حکاکی روی طلا و مس و گبه‌بافی اشاره کرد.  


مشاهده بیشتر
مشخصات
استان فارس
شهر شیراز
آدرس استان فارس، شهر شیراز، تقاطع خیابان لطفعلی خان زند و طالقانی، به سمت بازار وکیل شیراز
دسته‌بندی تاریخی
ثبت ملی ایران
سال ساخت (قدمت) دوره‌ی قاجاریه
تعداد طبقات 2
ورودی (بلیط) رایگان
مشاهده بیشتر
امکانات و ویژگی ها
بازار
پوشش اینترنت 4G
سرویس بهداشتی
دسترسی به وسایل نقلیه عمومی
پارکینگ
مشاهده بیشتر
روی نقشه
برنامه های سفر مرتبط
برنامه سفر 4 روزه به شیراز
برنامه سفر 3 روزه به شیراز
جاذبه های مرتبط
مسجد نصیرالملک فارس شیراز
باغ دلگشا فارس شیراز
باغ جهان نما فارس شیراز
مسجد جامع عتیق شیراز فارس شیراز
مدرسه خان فارس شیراز
تجربه سفر
ارسال نظر
مشاهده نظرات بیشتر
{{-name-}}
امتیاز: {{-score-}}/۱۰
{{-date-}}
{{-title-}}
{{-text-}}