عمارت خسروآباد در بلوار خسروآباد (شبلی) شهر سنندج قرار دارد و در سال 1223 هجری قمری به دستور حاکم وقت کردستان، امان الله خان اردلان والی ساخته شده است. عمارت خسرو آباد 6000 متر مربع مساحت دارد و شاخص ترین بنای استان کردستان و محل حکومت والیان اردلان به ویژه خسرو خان اردلان بوده است. در دوران حکومت والیان اردلان، تشریفات و استقبال از شاهان و مقامات در این عمارت انجام میشد؛ همچنین مراسم جشن عروسی حسن جهان خانم دختر فتحعلی شاه قاجار با خسرو خان پسر امان الله خان در این مکان بوده است. عمارت خسرو آباد در دوره قاجار ساخته شده اما به اعتقاد برخی از محققان، بخش شرقی بنا که قصر نامیده میشود در دوران زندیه ساخته شده و توسط امان الله خان اردلان والی مرمت شده است.
این عمارت در باغ بزرگی ساخته شده و قسمت اصلی آن قصر خسرویه است که 3 طبقه دارد و در قسمت غربی عمارت قرار گرفته و از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. طبقه دوم دارای سقف گنبدی شکل و یک حوض با آب نمایی از سنگ، میباشد که در اطراف آن اتاقهایی بزرگ قرار دارند که همه آن ها دارای ایوان ستوندار هستند. طبقه سوم دارای بالکن است که از آن برای نجوم استفاده میشده و به بالکن نجم آباد شهرت دارد. در ورودی عمارت از چوب گردو و شبیه دروازههای حکومتی و به صورت چهار تکه است.
حیاط اصلی در قسمت غربی قرار دارد و در آن حوضی صلیبی شکل وجود دارد و کف حیاط هم سنگفرش شده و اعیانیبودن بنا را نشان میدهد. فضای بیرونی عمارت شامل حمام، اتاق قاپچیان (دربان) و خدمتکارها است. برای تزیینات عمارت خسروآباد از گچ بری، آجرکاری، روسیهای زیبا و حوض چلیپا شکل درون آن استفاده کردهاند که بهخوبی سبک معماری ایرانی را نشان میدهد. گچ بری عمارت خسرو آباد سنندج کار دست استادکار سنندجی، استاد محمد راش میباشد.