کاروانسرای سعدالسلطنه یکی از زیباترین و مشهورترین بناهای تاریخی و مکان های دیدنی قزوین می باشد، که قدمت آن به زمان ناصرالدین شاه در دوران قاجار برمیگردد. کاروانسرای سعدالسطنه به سرای سعدالسلطنه، سرای سعدیه، سرای سعادت و بازارچه سعدالسلطنه نیز معروف است. این بنا به دستور سعدالسلطنه حاکم وقت قزوین درزمینی به مساحت ۶/۲ هکتار و با حدود ۴۰۰ حجره ساخته شد که لقب بزرگ ترین کاروانسرای درون شهری ایران را به خود اختصاص داده است. ارزشمندترین قسمت این بنا، چهارسوق آن است که از تقاطع قائم دو راسته ایجاد شده، و بر فراز آن گنبد بزرگ کاشیکاری شدهای قرارگرفته است.
سقف آن نورگیر ندارد و به صورت عرقچین ساخته شده است و خیابان را به حیاط اصلی سرای سعدالسلطنه متصل می کند. چهارطرف گنبد را، چهار نیمگنبد با رسمی بندی و نورگیر فراگرفتهاند که فضا را بزرگتر نشان میدهند. هشتى بنا که پس از درِ ورودى قرار دارد، با آجر و کاشى تزئین شده و سقف یزدىبندى شده دارد. این بنا دارای چندین ورودی، چندین حیاط وسیع، حجره های متعدد، هشتی های باشکوه دالان های طویل و تزیینات آجر تراشی شده می باشد. ساختمان سعدالسلطنه مشتمل بر تعدادی سراهای تودرتو و پیوسته است که شامل حیاط های با نام های: سعدیه، سعدالسلطنه، نگارالسلطنه، قهرمانی، بهشتی و راسته وزیر می باشد.
دو معمار قزوینی و دو معمار اصفهانی استادانه روی این کاروانسرای قجری کار کردهاند، اما به نظر میرسد که با گذشت زمان آسیبهای جزئی به بافتهای این کاروانسرای سرپوشیده وارد شده است. عملیات مرمت این مجموعه تقریبا به اتمام رسیده است و درحال حاضربخش هایی ازاین مجموعه دراختیارهنرمندان، تولیدکنندگان وعرضه کنندگان قرارگرفته که در آن محصولات صنایع دستی وهنرهای سنتی ایرانی عرضه می گردد. از دیگر آثار با ارزش و دیدنی اطراف این کاروانسرا: بازارقزوین ، کاخ چهل ستون و مسجدالنبی است که مکان هایی مناسب برای بازدید گردشگران می باشند.