بازار اراک با تاریخچهای برمیگردد به دوران فتحعلی شاه قاجار، و در سال ۱۲۲۸ هجری قمری توسط یوسف خان گرجی ساخته شد. این بازار، که در قلب سلطان آباد (اراک) قرار دارد، از معماری منحصر به فردی برخوردار است و شامل مواردی مثل حمام، مسجد، مدرسه، آب انبارها و کاراوانسراها است. با توجه به موقعیت جغرافیایی و ارتباطاتی که داشته، محوریت چهارسوق در بازار و وجود دو مسیر شمالی-جنوبی و شرقی-غربی، آن را به یکی از نقاط استراتژیک شهر در گذشته تبدیل کردهاست. این بازار، که حدوداً بیست سال برای ساخت آن طول کشید، شامل راستهها، سراها و دالانهاست.
بازار اراک با یک نقشهی منظم و هندسی طراحی شدهاست، به خلاف بسیاری از بازارهای دیگر که مسیرهای منحنی دارند. مسیرهای آن تقارن دارند و به شکل شطرنجی شهر سلطانآباد را شکل دادهاند. بازار دو محور اصلی دارد؛ محور شمالی-جنوبی به طول ۷۲۰ متر با دو ورودی در دو انتها و محور شرقی-غربی با طول ۲۰۰ متر که ۸ گذر و دو ورودی دارد. گذرهای فرعی نیز به صورت عمود بر این دو محور اصلی قرار گرفتهاند.
بازار تاریخی اراک، محلی با ۲۰ سرا و تیمچه است، که برخی از آنها مانند سرای نوذری و کاشانی برجسته هستند، که آخری به عنوان نگین بازار شناخته میشود. این بازار محصولات متنوع با قیمت مناسب ارائه میدهد و صادرات مواردی چون میوهخشک، صنایع دستی و فرش نیز در آن صورت میگیرد. مسجد و مدرسهی سپهدار نزدیک بازار از جاذبههای دیدنی است. فروش فرش یکی از عوامل اصلی رونق بازار است. این بازار با قدمت ۲۰۰ ساله، دارای پتانسیل گردشگری و اقتصادی است. بازار تاریخی اراک با چهار حمام معروف خود، چهارسوق، نو، شیخالاسلام و فیروزه، به عنوان مرکز اقتصادی این شهر شناخته میشود. با اینکه با گذر زمان تغییراتی در شکل و ماهیت مشاغل آن دیدهایم، این بازار همچنان نقش مهمی در جانبهای اقتصادی، فرهنگی و گردشگری شهر دارد و محلی زنده و فعال به شمار میرود.