یکی از زیباترین باغ های تاریخی شهر شیراز باغ دلگشا است که در زمان حکومت ساسانیان، صفویان و قارجاریان یکی از مکانهای تفریحی بوده است. باغ دلگشا در دوره تیمور گورکانی در اوج آبادانی بوده تا جایی که تیمور پس از دیدن آن، در سمرقند باغی را به همین نام بنا کرد. در فاصله دوره نادرشاه تا سلسله زندیه، باغ دلگشا دچار آسیب های فراوانی شد اما در زمان کریم خان زند اقداماتی در جهت احیای آن صورت گرفت. تعدادی از ساختمان های موجود در باغ مربوط به دوران قاجاریه است.
باغ دلگشا در نزدیکی آرامگاه سعدی و به طور دقیق تر در سمت جنوب تنگ خانی و در دامنه کوهستان قرار دارد. این باغ تا حدود ۵۰ سال پیش نیز تحت تملک دختر قوام الملوک و همسرش ناظم الملک بود اما اکنون اداره آن در دست شهرداری است. این عمارت سه طبقه، دو درب ورودی در دو طرف ساختمان دارد و همچنین ایوان بزرگی که با دو ستون در طبقه میانی آن قرار دارد و اشعاری از شوریده، با خط نستعلیق در پیرامون آن نوشته شده است. استخر بزرگی که در جلوی عمارت باغ وجود دارد هوا را برای ساکنان عمارت تلطیف می کند.
سقفهایی از چوب با گچ بریهای زیبا به همراه آینه کاریها و نقاشیهایی از رنگ روغن به زیبایی این عمارت افزوده است. باغ دلگشا دارای مساحت ۷/۵ هکتار است و بیشتر درختان موجود در این باغ مرکبات بوده که از جمله آن ها می توان به نارنج و پرتقال اشاره نمود. این درختان از میانههای فروردین تا میانههای اردیبهشت با شکوفههای سفید و زیبای خود بوی خوش دلانگیزی را در فضای باغ ایجاد میکنند. در عمارت کلاه فرنگی مجموعه دلگشا، کلکسیونی از آثار تاریخی و اشیای قدیمی می باشد. از جمله آنها میتوان به سکه، تمبر، لباس، نقشه، دوچرخه و کلکسیونی از ۵۰ رادیو قدیمی اشاره کرد. از آنجایی که باغ دلگشا دارای درختها و گلکاریهای زیباست،
بهترین زمان بازدید از این باغ در فصل بهار است چرا که در این زمان باغ مملو از عطر بهار نارنج میشود و حس خوشایندی را در گردشگران ایجاد می کند. آرامگاه سعدی، آرامگاه حافظیه، دروازه قرآن و مسجد نصیر الملک از مکان های دیدنی و پر بازدید اطراف باغ دلگشا می باشد که هر ساله مورد بازدید گردشگران بسیاری قرار می گیرد.