زیگورات چغازنبیل نیایشگاهی باستانی است که در استان خوزستان و در ۴۲ کیلومتری شرق شهر شوش واقع شده است و بخشی از محدوده شهرستان شوش به شمار میرود. چغازنبیل در واقع یک شهر بهجای مانده از دوره ایلامی با وسعت ۱۰۰ هکتار است که در نیمه دوم هزاره دوم پیش از میلاد به دستور یکی از قدرتمندترین پادشاهان ایلامی ساخته شد. زیگورات به معنای کوه و قله یا محلی مرتفع است و چغازنبیل به معنای جایگاه و محل اونتاش است، اما معنی آن در زبان لری، زنبیلی شبیه کوه می باشد. از آنجا که زیگورات ها بناهای مورد احترام و مهمی در آن دوران بوده اند، در ساخت آن ها از بهترین مواد و مصالح که همان آجر و خشت بوده استفاده می شده است.
معبد چغازنبیل در پی حفاری های مربوط به استخراج نفت و توسط براون کارشناس نیوزلندی شرکت نفت ایران و انگلیس در سال ۱۹۳۶ میلادی کشف شد و طی سالهای ۱۹۵۳ تا ۱۹۶۳ میلادی توسط رومن گیرشمن حفاری گردید. در این منطقه سه حصار تو در تو با هفت دروازه بنا شده است و در فاصله بین هر دو حصار، کاخها، بناها، معابد و سازههای متعددی جای دارند. زیگورات چغازنبیل تقریبا ۲۵ متر ارتفاع دارد اما با توجه به مطالعات باستان شناسی ارتفاع آن تا قبل از تخریب توسط آشوربانیپال و فرسایش تدریجی، دوبرابر و دارای ۵ طبقه بوده است. ساخت این مکان در دو مرحله صورت گرفته است که در مرحله اول زیگورات با یک حیاط مرکزی روی سکویی با اضلاعی به طول ۱۰۵ متر ساخته شد و پیرامون آن رواقها و اتاقیهای باریک قرار داشت.
در مرحله دوم حیاط با خشت در سه ارتفاع مختلف پر شده که به ترتیب طبقات دوم، سوم و چهارم را ایجاد کرده اند و در واقع پی هر سه این طبقه از کف طبقه اول شروع میشود. در پی کاوش های باستان شناسی مجسمه هایی از جنس سفال به شکل و شمایل گاو نر و سنگ نگارهای که به دوره ایلام برمی گردد پیدا شده است. از دیگر وجوه اهمیت چغازنبیل، صنعت کاشی کاری و لعاب کاری و همینطور کشف کهن ترین تصفیه خانه های آب جهان باستان در این مجموعه می باشد. هفت تپه یکی دیگر از شهرهای ایلامی است که در جوار همین محوطه واقع شده و بعد از بازدید از چغازنبیل می توانید از موزه هفت تپه دیدن کنید تا اطلاعات و شناختتان از دوره ایلامی و دستآوردهای تمدنی آن بیشتر شود.