غار سَهولان در روستای سهولان، ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان مهاباد و در بین شهرستان مهاباد و شهرستان بوکان قرار گرفتهاست. در زبان کردی سهولان یعنی یخبندان و مردم محلی، غار را کونه کوتر یعنی لانه کبوتر مینامند که دلیل آن وجود تعداد زیادی لانه کبوتر درون غار می باشد. غارسهولان بعد از غارعلی صدر دومین غار آبی ایران است که قدمت آن به دوران دوم زمینشناسی یعنی کرتاسه میرسد. یکی از جذابیت های سهولان قایقسواری در دریاچه آن است که افراد میتوانند از طریق قایقها از بخشهای مختلف غار دیدن کنند.
تنها موجودات زنده این غار کبوترهای وحشی و خفاشها هستند و به دلیل تاریک بودن و نبود نور، هیچ جلبکی در آب دریاچه رشد نمیکند و تنها جانداران میکروسکوپی در آب زندگی می کنند. عمق دریاچه به حدود ۶۰ متر میرسد و ارتفاع سقف غار از کف دریاچه حدودا ۵۰ متر است. دمای درونی غار بین ۵ تا ۱۰ درجه سانتیگراد می باشد که در مقایسه با دمای بیرون ۱۵ درجه خنک تر است. قندیلهای زیبا و تماشایی که از سقف و دیوارهای سهولان آویزان است و اشکال مختلف آهکی نظیر عروس دریایی، هشت پا، مار ماهی، لاکپشت، حیوانات دریایی که در اثر ریزش آب و ایجاد سائیدگی صخرههای آهكی به وجود آمدهاند همگی به جذابیت های تماشایی غار افزوده اند.
غار سهولان به دو قسمت خشک و آبی تقسیم شده است که برای رسیدن به مسیر آبی غار باید از ورودی اصلی و از طریق پلههایی که در آن تعبیه شده است۲۰ متر به سمت پایین رفت. مساحت کل غار حدود ۲ هکتار است و امروزه در حدود ۲۵۰ متر از مسیر آبی و ۳۰۰ متر از زمین خشک آن کشف شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است. در مسیر رسیدن به غار نیز، منطقهای در کنار جاده وجود دارد که تابلویی با عنوان جاذبه معکوس در آن قرار گرفته و با وجود سرازیری جاده، بر اثر کشش کوه سرعت و شتاب اتومبیل کم میشود.