قلعه خورموج یا قلعه محمدخان دشتی یکی از مکان های دیدنی بوشهر می باشد و در گذشته به عنوان بلند ترين بنای شهر خورموج به شمار می رفته است. این سازه حدود یک و نیم قرن پیش در دوران قاجار توسط محمدخان دشتی، حاکم دشتی، ساخته شده و۲۰ سال در آن حکومت کرده است، سپس جمال خان دشتی در قسمت جنوب غرب آن، قلعه گچی بسیار زیبایی را ساخته، به طوری که در آن زمان قسمتی از مجموعه به نام قلعه محمدخان دشتی و قسمت دیگر آن به نام قلعه جمال خان معروف بوده است؛ از جمله تغییرات صورت گرفته روی ساختمان عبارتند از اینکه در اواسط دوره پهلوی اول، قلعه تحت تصرف ارتش قرار گرفت و در سال ۱۳۵۷ نیز، بخش اعظم قلعه توسط شهرداری وقت خورموج برای احداث ساختمان جدید شهرداری تخریب شد و به همین دلایل امروزه از این قلعه بزرگ تنها یک برج به جای مانده است.
از نظر سبک معماری قلعه خورموج به دوره سلجوقی تعلق دارد و برگرفته از سبک قلعه سازی دوره ساسانی است، این بنا در ابتدا شامل چهار حصار، چهار برج، اندرونی، عمارت مرکزی و قراول خانه و اصطبل بوده، که تنها یکی از برجهای آن هم اکنون وجود دارد. در بزرگی از جنس چوب درختان جنگلی به نام هشتی رو به شمال به اندازه چهار در پنج متر وجود دارد که به عنوان محل ورود ماشین و سواران کاربرد داشته است، در کوچک جنوبی نیز به نام چیله با ارتفاع ۵٫۳ متر و عرض ۵٫۱ متر نیز با هدف رفت و آمد پیادهها تعبیه شده است. از جمله تزیینات به کار رفته برای ساخت دژ می توان به طاقنما و گچبری در تزئین دیوارها و درون اتاق ها اشاره کرد، این برج سه طبقه دارای یک زیرزمین نیز می باشد، همچنین سقفی به شکل گنبد، با تقارنی زیبا درون زیر زمین به چشم می خورد.
در سفر به قلعه خورموج می توانید هر ساعت از شبانهروز را برای بازدید انتخاب کنید و هیچ محدودیتی ندارید. در گذشته در این مجموعه به سبک معماری ایتالیایی و بناهای زمان صفوی مهمانخانه و قراول خانه ساخته شده بود، همچنین از کنار در جنوبی قلعه چشمه آب روان بنگه عبور می کرده و حمامی به سبک معماری دوره قاجار توسط محمد خان در کنار آن ساخته شده بود. با توجه به آب و هوای این منطقه بهتر است برای سفر، ماههای سرد سال را انتخاب کنید؛ همچنین در این سفر می توانید از جاذبه های نزدیک به قلعه مانند موزه خورموج، مسجد جامع خورموج، چشمه آبگرم گنویه و آتشکده مند نیز دیدن کنید.