مسجد وکیل یا مسجد سلطانی یکی از آثار تاریخی شهر شیرازمی باشد و در قسمت غربی بازار وکیل، در خیابان طالقانی شیراز واقع شده است. در دوره زندیه، دستور احداث مجموعۀ عظیم وکیل که شامل حمام وکیل، بازار وکیل و مسجد وکیل بود توسط کریم خان زند صادر شد. طرح مسجد وکیل یک طرح دو شبستانی است و دارای دو شبستان جنوبی و شرقی با معماری خیره کننده است. شبستان جنوبی با ستونهای سنگی یکپارچه و مارپیچ از شاخصههای معماری ایرانی و از مناطق دیدنی این مسجد است و دارای ۴۸ ستون سنگی یکپارچه میباشد.
این بخش از شبستان دارای یک منبر ۱۴ پله ای است که جنس پله های این منبر از سنگ مرمر است و به فرمان کریم خان زند سنگ های مرمر این پله ها از مراغه به شیراز آوره شده است. محراب شبستان جنوبی با تزیینات مقرنسکاری و کاشیکاری بخشی از هنر معماری دوران زندیه را به تصویر می کشد. تاریخ ساخت مسجد به سال ۱۱۸۷ هجری قمری بازمیگردد. کاشی کاری صحن و ایوان شمالی نیز بسیار زیبا و از انواع هفت رنگ و معرق میباشد. این بنا مساحتی بالغ بر ۱۱ هزار متر مربع و ۸۶۶۰ متر زیربنا دارد. برخی از بخشهای این مجموعه شامل ورودی، حیاط، شبستان بزرگ، شبستان زمستانی، حیاط خلوت، طاق مروارید و... میشود.
کتیبههای نگاشته شده بردیواره های مسجد با سه خط نستعلیق و ثلث و نسخ به چشم میخورند. از دیگر بخشهای این مکان میتوان به بخش شمال شرقی حیاط مسجد و حیاطی کوچک به ابعاد ۳۵ متر طول و ۲۰ متر عرض اشاره کرد که داخل آن حوضی سنگی قرار گرفته است. بیشترین تعداد شاهکارهای معماری دوران قاجاریه و حتی زندیه در شهر شیراز وجود دارد بنابراین می توان ضمن بازدید از این بنا های بی نظیر از آرامگاه بسیاری از بزرگان زبان و ادب پارسی نیز دیدن کرد.