بازار بزرگ سمنان، در اوایل دوره قاجار در حدود ۱۸۰ سال قبل در استان سمنان در خیابان امام و خیابان شهدا ساخته شد. طول این بازار حدود 1600 متر است و به سبک معماری کهن ایرانی متناسب با وضعیت آب و هوای خاص منطقه کویری ساخته شده است و دارای سقفهای خشتی و آجری میباشد و تا امروز بزرگترین مرکز خرید و فروش کالاهای تجارتی سمنان است. بازار بزرگ سمنان در گذشته شامل دو راسته بازار و بازار شیخ علاالدین (بازار مردهها) بود و به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم میشد.
بازار شمالی یا راسته بازار یا بازار بالا حدود 1.5 کیلومتر طول دارد و از بالای شهر یعنی تقاطع خیابانهای نظامی و یغما (شهدا) شروع میشود و تا خیابان امام خمینی ادامه دارد. در این راسته 254 باب مغازه، 5 مسجد، 4 کاروانسرای مخروبه و همچنین تکیه ناسار، که از تکیههای معروف استان سمنان است، وجود دارد. بازار جنوبی به بازار پایین یا بازار کوچک معروف است و در ادامه بازار شمالی قرار گرفته است که از خیابان امام خمینی شروع شده و تا تکیه بزرگ پهنه ادامه مییابد.
طول تقریبی این بازار ۲۰۰ متر است و حدود ۵۰ باب مغازه دارد و به علت نزدیکی با امامزاده یحیی بن موسی، به بازار حضرت معروف است. راسته بازار شمالی و جنوبی در گذشته به هم متصل بودهاند، اما در زمان پهلوی اول و در شهرسازی آن دوران به وسیله خیابان امام خمینی فعلی به دو قسمت تقسیم شده است. بازار سرپوشیده سمنان دارای طاقهای جناغی زیبای است که سبب افزایش استحکام ساختمان میشود و شیشههای بزرگ در بالای هر طاق باعث تامین نور بازار در طول روز میشود.
این بازار به گونهای طراحی شده است که در تابستان خنک و در زمستان نسبتا گرم میباشد. بر روی سر در شمالی بازار کاشیکاری لاجوردی و پایه های سنگی قرار دارد که قسمتی از سوره مبارکه (اقراء) به خط ثلث بر روی کاشیکاری حک شده است.